Zatrpana

Zatrpana

Jeste li se ikada osjećali kao da se gušite u stvarima? Koliko god pospremali, preslagivali, organizirali nered kao da se stvara sam od sebe.

Ja već dugo vremena imam taj osjećaj i taj kaos oko mene stvara mi i kaos u glavi. Kao da sam cijela pretrpana i zatrpana sa gomilom stvari.  Stalno mi se čini da ne kupujem previše, da ne kupujem ono što mi ne treba, ali stvari kao da se gomilaju – da ne kažem KOTE. 😀

U neke ladice se bojim i zaviriti jer su krcate, a onda kada pomislim što ustvari ima u njima suočim se s time da – NE ZNAM!

Recimo u jadnoj ladici u hodniku držimo ključeve i za njih u toj ladici imamo jednu kanticu u koju ih stavljamo tako da ih ne moramo tražiti. No u toj ladici je i gomila drugih stvari i ja ustvari ni ne znam što sve tamo stoji. Budući da sam ključeve vadila i stavljala svaki dan, tako sam i svakodnevno razmišljala o tome kako bih trebala „riješiti“ tu ladicu i maknuti sve nepotrebno iz nje. Ili barem provjeriti što sve uopće ima u njoj… :/

Onda sam isti takav osjećaj zatrpanosti imala i sa kupaonskim ormarićem, komodom u dnevnom boravku, kuhinjskim elementima…Dječju sobu da ni ne spominjem, o tome bih mogla otvoriti sasvim novi blog. Cijelo vrijeme sam razmišljala, planirala…pa razmišljala…pa planirala kako bih sve to trebala reorganizirati i baciti nepotrebne stvari.

Često sam sa prijateljicama znala pričati o tome kako imamo svega previše, kako nas je obuzeo konzumerizam i kako me to živcira, ali nisam baš ništa poduzimala.

A zašto? Da to pitate mog muža, on bi sigurno rekao da zato jer previše razmišljam. 😀 I moram priznati da bi bio u pravu (nadam se da ovo neće pročitati ;P ).

Našla sam se u situaciji da želim promjenu, ustvari da mi promjena TREBA, ali nisam znala odakle krenuti.

I to nije trajalo kratko. Moja želja za uvođenjem promjena i približavanjem minimalističkom načinu života, ali bez ikakve akcije trajala je nekoliko godina. Da, dobro ste pročitali…bilo mi je teško to priznati, pa molim vas budite blagi… 😀

Stalno sam čekala da se dogodi nešto što će mi olakšati promjene. Nešto što se još moralo dogoditi, pa ću onda biti spremna…ooonda ću sve drugačije. Aham…samo što nisam…

Ne mogu sad, djeca su mi mala. Ne mogu sad, naporno mi je na poslu. Ne mogu sad, muž mi previše radi pa nemam vremena planirati. Ne mogu sad, jer…blablabla.

Ista stvar kao i sa dijetama. Uvijek ih počinjemo od ponedjeljka, od sljedećeg mjeseca, od sljedeće godine, poslije blagdana, poslije rođendana… A svi znamo da od toga najčešće ne bude ništa.

Izgubila sam se u svim tim razmišljanjima, u svim planovima i svim tim silnim promjenama koje sam željela uvesti odjednom. Pa sam se zato i vrtila u začaranom krugu između želja i izgovora…

Ali to jednostavno ne ide tako. Nemoguće je preko noći promijeniti cijeli životni stil, sve navike i početi OD NULE.

Tek kada sam si to osvijestila bila sam spremna stvarno započeti. Više nisam očekivala čudo, nisam mislila da preko noći moram postati organizirana, da se u jednom vikendu moram riješiti svih stvari koji su mi višak.

Kao da sam prodisala i odjednom sam se počela veseliti putu koji je ispred mene. Jer u putovanju, a ne u destinaciji i je čar, zar ne?

Pisati sam počela prije nego što sam počela blogati (jel to prava riječ? :/ ) jer sam shvatila da mi zapisivanje ideja i promišljanja pomaže strukturirati misli i planove te da mi pomaže u planiranju sljedećeg koraka.

Nerijetko se desilo da sam na neke zapise naišla slučajno, npr. prilikom raskrčivanja nereda (ma tko bi rekao). Zapisivala sam ideje, planove, „to do“ liste, „wish“ liste i slično. Čitajući ih sa vremenskim odmakom shvatila sam da su se uvijek vrtili negdje oko bolje organizacije. Pa i svi silni planovi za DIY projekte obično su ostali samo na papiru jer zbog krčenja puta kroz gomile stvari koje su me okruživale nisam imala vremena ni za što dodatno.

Željela sam promijeniti život, znala sam kako želim da izgleda, ali nisam znala kakao da započnem.

Ako se i vi ponekad osjećate slično, pridružite mi se na ovom putovanju, možda pronađete i pokoji savjet koji vam može koristiti za pojednostavljenje vlastitog života.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *